mandag 3. mai 2010

Fantastisk deilig med vår!!

Her er det vår med sommer tempraturer. Jeg er en frysepinne, men jeg har allerede gått rundt i singlet/sommerkjole i tre uker. Det er utrolig flott å se alle de flotte blomstene her. Magnolia. Har du noen gang sett noe så vakkert som et stort tre fylt av store hvite og rosa blomster? Jeg tror Magnolia har blitt min favoritt, men nå er blomstene på disse trærne allerede visne og andre trær med sterkere rosa blomster tar over. Frukt trær i alle varianter og syriner som lukter fantastisk. Rapsen på jordene er godt over en meter høy allerede.

Vi koser oss med turer i nærområdet og oppdager stadig nye vandreveier. Det er ganske flatt rundt Guntramsdorf med store jorder og flere små elver. Litt ovenfor Guntramsdorf er det fullt av vingårder og man kan gå på ”Vin-vandreveier” og se gamle vinpresser og flere av gårdene. En liten by/tettsted som heter Gumpoldskirchen, ligger et par kilometer unna der vi bor. Denne byen er utrolig flott/søt – brosteinsgater og hus i lysegul eller andre lyse farger. Tror vi vil ta med flere besøkende hit. Østerrikere er veldig flinke til å gjøre ting fint her når de først vil – mye blomster og fint oppussede og rene bygninger og gater.

I forrig uke skrev jeg nyhetsbrev. Det tok lenger tid en forrutsett. Det er helt utrolig hvor mange ord som kan renne ut av meg når jeg først begynner! Dersom du ikke har fått brevet og ønsker det er det bare å sende meg en mail (bartelme@hotmail.com) eller legge igjen en melding på facebook. Vi kan også sende det i posten til deg dersom du skulle ønske det.

Det skjer stadig noe – dvs. flere ting har allerede skjedd siden jeg ble ferdig med nyhetsbrevet- eller som jeg ikke fikk plass til der. Forrig søndag ble vi invitert med for å se på en film i en av Wiens eldste kinoer. Dette var et initiativ fra det Israelske miljøet – de inviterte kristne menigheter til å være med på visning av en film som heter Exodus – til inntekt for et sykehus i Israel som heter Hadassah. Det var spennende å være med på. På torsdag fikk vi også være med på en historisk omvisning i Wien, med fokus på Jødenes historie der. Vi besøkte blant annet den eneste synagogen i Wien som ikke ble totalødelagt under krigen. Det var en veldig flott synagoge. Synagogen ligger midt inne i et kvartal og ser ikke ut som en synagoge fra utsiden. Det er to hovedgrunner til at synagogen ikke ble ødelagt. Den ene er at en brann antagelig ville ført til en stor by-brann i Wien og blant annet ødelagt St. Stephansdomen, som er Wiens største og flotteste kirke. En enda viktigere og mer makaber grunn var at synagogen inneholdt den jødiske administrasjonen – der navn og adresse på alle Wiens jøder ble oppbevart. Av Østerrikes 180 000 jøder, omkom 68000 under 2.verdenskrig. Utenfor synagogen møtte vi Rabbien – han tok en liten dans for oss mens han stoppet for å prate. Det hele var en smule komisk – og vår turguide fikk gitt Rabbien sitt kristne magasin, som har fokus på Israel. Litt senere på dagen gikk vi forbi et minnesmerke for de Østerriske jødene som omkom i konsentrasjonsleirene. Minnesmerket viser et bibliotek med bøker som er vendt med permen innover – dette skal symbolisere – alle historiene til menneskene i konsentrasjonsleirene som ble endt så altfor tidelig. Med oss på turen hadde vi en russisk messiansk jøde som selv hadde sittet først i tysk konsentrasjonsleir, så i russisk konsentrasjonsleir. Sammen med oss var også to messianske rabbier. Det ble et sterkt møte for dem foran minnesmerket. Alt i alt var det en veldig flott omvisning som vi satte stor pris på.

I helga fikk vi også en trist beskjed (i alle fall for oss). Det eneste venneparet som vi har fått god kontakt med her nede skal flytte inn til Wien i løpet av neste måned. Det blir veldig trist. Vær gjerne med å be om at vi skal få oss flere nye nære venner her nede. Vi går i en cellegruppe her nede, men til nå har det vært vanskelig å få kontakt med disse utover cellegruppetiden blant annet fordi de bor i en annen by.

Måneden har så vidt begynt og jeg tror vi kommer til å ha et eller annet besøk hver uke framover. Denne uka kommer en familie som er på misjonstur innom. De skal bare overnatte en natt, men det blir spennede å høre litt om hva de driver med. Uken etterpå kommer det noen fra Ungdom i Oppdrag i Norge på besøk. De kommer for å planlegge teamturen som en gruppe undommer i fra Menigheten i Filadelfia skal ha her i sommer. Samme dag som disse reiser setter vi kursen mot Regensburg i Tyskland. En av mine tanter i fra Canada er der for å besøke familien der oppe – og vi skal opp dit et par dager for å hilse på henne. Jeg har ikke sett henne på fem år og hun har aldri truffet Per Eirik, så det blir koselig. Fra 20-25 mai kommer mine svigerforeldre på besøk. Det gleder vi oss veldig til. Siste uka i mai kommer det et team fra UIO, Norge igjen. Disse skal være med på en evangliseringskampanje som katolikkene skal ha her nede. Da blir nok vi også med teamet. Vær med å be om at vi skal ha stor frimodighet og visdom i det vi sier og gjør.

Vi reiser hjemmover en gang i løpet av den første uka i juni. Vi skal på kurs på UIO basen i Skien i to uker fom 7.juni. Da håper jeg at vi får anledning til å komme innom venner og familie. Det blir utrolig koselig å se folk igjen. Retur reisen er vi ikke helt sikre på når blir, men antagelig i begynnelsen av juli.
Fordi ting ser mer eller mindre hektiske ut framover kan jeg ikke love så mange blogger.. men skal prøve å få til litt kortere innlegg innimellom. Koser meg veldig med å skrive. Håper dere koser dere med å lese om hverdagslige gleder og utfordringer.

Vi har fortsatt behov for måndelige støttepartnere, dersom du skulle ønske å støtte oss. Etter betalt husleie og studielån har vi ca 2000 kr å leve for her nede i måneden. Tusen takk til dere som er med å be for oss og som støtter oss. Gi oss gjerne beskjed hvis du ber for oss fast og hvis det er noe du blir minnet om å skrive til oss om. Om du ønsker å støtte oss økonomisk ligger kontonr i høyre marg.

Ha en fortsatt flott vår!!

2 kommentarer:

  1. Alltid koselig å lese om livet deres i Østerrike!

    Kos deg gjerne med bloggen vår mens vi er i Sør-Afrika!

    SvarSlett
  2. det er såå koselig å lese om både tjeneste og hverdagsliv. send meg gjerne nyhetsbrevet deres på e-post...martin.bragjerd(ætt)gmail.com

    SvarSlett